Kuchnia pięciu przemian
Teoria pięciu przemian wywodzi się z medycyny Chińskiej i dzieli cały Wszechświat na pięć elementów. Wszystko co się dzieje można przypisać do jednego z tych elementów. Podstawą jest zauważenie ciągłego ruchu i zmian, które następują cyklicznie i wzajemnie na siebie wpływają. Łatwo zauważyć to na przykładzie zmieniających się pór dnia czy roku, które występują zawsze w określonej kolejności. Wszelkie cykliczne zmiany są przypisane danej przemianie jak fazy życia, narządy człowieka, emocje, ruch energii, smaki i przez to produkty spożywcze. Te pięć elementów to inaczej pięć żywiołów. A więc są to:
- Drzewo
- Ogień
- Ziemia
- Metal
- Woda
Przemiany następujące po sobie w tym porządku wzajemnie się odżywiają (karmią). A więc: Drzewo spala się i powstaje Ogień, który tworzy popiół czyli Ziemię. Ziemia zawiera złoża Metalu, a ten w wyniku wysokiej temperatury staje się płynny dając Wodę. Woda daje życie Drzewu.
W cyklu niszczącym wszystko jest na odwrót: Drzewo gnije w wodzie, Woda powoduje rdzewienie Metalu, Metal rani Ziemię, Ziemia gasi Ogień, Ogień spala Drzewo.
A teraz jak się ma to wszystko do jedzenia:
Składniki każdej potrawy powinno dodawać się wg kolejności 5 przemian. Można zacząć i skończyć na dowolnej przemianie, najzdrowiej jeżeli potrawa składa się ze wszystkich pięciu elementów.
A więc:
Przemiana drzewa – dobrze jest od niej zacząć, symbolizuje początek (poranek, wiosna, wczesne dzieciństwo). Należy do niej smak kwaśny czyli np: kwaśne jabłko, kapusta kiszona, ogórki, pomidory, bazylia, kurczak, jogurty, śmietana, wino musujące, szampan, drożdże.
Produkty te odpowiadają za funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego.
Przemiana drzewa kieruje energię w dół, co wpływa na utrzymanie równowagi płynów w organizmie. Nadmiar tych produktów może osłabić żołądek i zaburzyć trawienie.
Przemiana ognia – symbolizuje lato i młodość w życiu człowieka. Odpowiada jej smak gorzki a więc np: sałata, pokrzywa, suszone owoce, majeranek i tymianek, mleko, kawa, wrzątek, grzane wino.
Smak gorzki odpowiada za jelito cienkie i serce.
Przemiana ognia kieruje energię w dół i pobudza przemianę materii i podnosi temperaturę ciała. Daje energię do działania.
Przemiana ziemi – symbolizuje późne lato (w Chinach jest to osobna pora roku) a w życiu człowieka stabilizacje i „wypuszczenie korzeni”. Odpowiada jej smak słodki czyli wiele owoców i warzyw. Przykłady: marchewka, ziemniaki, grzyby, papryka, banan, rodzynki, cynamon, miód, rumianek.
Przemiana ziemi wzmacnia żołądek i śledzionę.
Rozprowadza energię we wszystkich kierunkach, odżywia i nawilża.
Przemiana metalu – symbolizuje jesień, a w życiu człowieka dojrzałość. Smakiem tej przemiany jest smak ostry czyli np: por, czosnek, ostra papryka, chilli, pieprz, imbir, herbata miętowa, wódka.
Przemiana metalu odpowiada za pracę jelita grubego i płuc.
Smak ostry kieruje energie w górę i na zewnątrz, pozbywa się szkodliwych substancji z organizmu.
Przemiana wody – symbolizuje zimę, oraz starość w życiu człowieka. Jest to smak słony np: sól, orzeszki ziemne, oliwki, ryby morskie, krewetki, zimna woda.
Przemiana wody kieruje energię w głąb, dobrze działa na kości i przeciwdziała zastojom.
Przy gotowaniu powinno się odczekać przynajmniej 2 minuty zanim doda się składnik z następnej przemiany.
Zamrożone jedzenie nie powinno być przechowywane dłużej niż 3 tygodnie, a i tak zawiera w sobie dużo mniej energii niż świeże. Powinno unikać się podgrzewania jedzenia w mikrofali, bo to niszczy leczniczą o odżywczą moc jedzenia. Żywność im dłużej przebywa w zamrażarce tym staje się bardziej wychładzającą dla organizmu, nawet po podgrzaniu trudno doprowadzić ją do stanu neutralnego.
Najgorzej jest podgrzewać w mikrofali mrożonki ze sklepu – takie jedzenie nie ma już żadnej energii, jest tylko zlepkiem substancji chemicznych. Prędzej czy później odbija się to na zdrowiu.
Więcej znajdziecie tu: http://www.5przemian.net.pl/
[…] wcześniej nie miałam pojęcia dlaczego tak się dzieję, ale kuchnia pięciu przemian przychodzi z […]